Menu
EUR
De verschillen: Edge Lit LED Paneel vs Backlit LED Paneel

De verschillen: Edge Lit LED Paneel vs Backlit LED Paneel

Edge-Lit en Back-lit LED panelen zijn beide populaire opties uit ons assortiment. Ze zijn verkrijgbaar voor verschillende toepassingen, waaronder kantoren, winkels of zelfs voor thuisgebruik. Zowel de Edge-lit LED paneel als de Back-lit LED paneel maken gebruik van LED techniek. Toch zijn er enkele significante verschillen tussen de twee soorten. In deze blog lichten we de verschillen tussen een Edge-lit LED paneel en een Back-lit LED paneel verder toe.

Verlichtingsmethode Edge-lit vs Back-lit

Een groot verschil tussen een Edge-lit LED paneel ten opzichte van een Back-lit LED paneel is de verlichtingsmethode. Deze is bij beide LED panelen namelijk anders. Hieronder lees je meer over de manier waarop ze een ruimte verlichten.

Hoe wordt een Back-lit LED paneel verlicht?

Bij een Back-lit LED paneel worden er verschillende LED lampen in lenzen aan de achterkant van het paneel geplaatst. Deze lenzen verspreiden het licht evenredig over het paneel. Een Back-lit LED panel produceert hierdoor egaal licht. Het licht van een Back-lit paneel is fel en uniform. Dit maakt een back lit paneel goede verlichting voor in grote ruimtes, zoals kantoren en winkels. 

Hoe wordt een Edge-lit LED paneel verlicht?

Bij een Edge-lit LED paneel zitten er LED strips aan de randen van het paneel. Het licht wordt vervolgens via een diffusiescherm over het paneel verspreid. Deze LED strips hebben relatief weinig ruimte nodig. Hierdoor is een Edge-lit LED paneel een stuk platter dan een Back-lit paneel. Het licht van een Edge-lit LED paneel is een directe lichtstraal. Dit maakt het paneel zeer geschikt voor compacte ruimtes, zoals keukens. 

Het uiterlijk van Edge-lit en Back-lit LED panelen

Naast de wijze waarop het licht geproduceerd wordt, verschillen Edge-lit panelen en Back-lit panelen ook van uiterlijk. Zo is een Edge-lit paneel een stuk platter en lichter dan een Back lit paneel. Dit geeft ze een moderner uiterlijk. Anderzijds zijn Back-lit panelen een stuk dikker, omdat de LED lampjes veel meer ruimte nodig hebben.

Montage Edge-lit vs Back-lit

Ook als het gaat om de montage zijn er verschillen. Zoals eerder omschreven is een Back Lit LED paneel een stuk dikker. Dit maakt de installatie wat beperkter. Een Back lit paneel kun je hangend of als opbouw plaatsen. Echter heeft het LED paneel door de dikte wel minder ruimte voor de LED driver. Als je hem direct aan het plafond wilt plaatsen is het daarom een beetje puzzelen om te zorgen dat de driver niet zichtbaar is. 

Omdat een Edge-lit LED paneel een stuk dunner is, kun je deze op meer verschillende manieren monteren. Een Edge-lit LED paneel is te bevestigen als opbouw, hangend met een ophangset of als inbouw. Beide type verlichting kunnen met een opbouwframe bevestigd worden. De aansluiting met een frame is zeer eenvoudig.

Voor- en nadelen Back-lit en Edge-lit LED panelen

Back-lit LED panelen

Voordelen:

  • Back-lit LED panelen zijn goedkoper dan Edge-lit LED panelen
  • Een Back-lit paneel geeft direct licht en heeft daarom minder LED’s nodig voor een bepaalde lichtopbrengst dan een Edge-lit LED paneel. Dit maakt dit type paneel energiezuiniger dan een Edge-lit LED paneel.
  • Het licht van Back-lit panelen wordt egaler verspreid dan bij Edge-lit panelen.
  • Beschikken over LED-technologie, waardoor ze veel energiezuiniger zijn dan traditionele verlichting.

Nadelen:

  • Je kunt de driver moeilijk kwijt als je het paneel direct aan het plafond wilt bevestigen

Edge-lit LED panelen

Voordelen:

  • Een stuk platter dan een Back-lit LED paneel, dit maakt het eenvoudig om het paneel op verschillende manieren te installeren.
  • Stijlvoller en strakker design dan een Back-lit paneel.
  • Lichtstraal is directer dan bij een Back-lit paneel.
  • Beschikken over LED-technologie, waardoor ze veel energiezuiniger zijn dan traditionele verlichting.

Nadelen:

  • Hoger energieverbruik dan een Back lit paneel doordat er meer LED lampjes nodig zijn.

Conslusie 

Kortom, zowel Back-lit LED panelen als Edge-lit LED panelen hebben hun eigen voor- en nadelen. Afhankelijk van de behoeften kies je het gewenste LED paneel voor je ruimte.  Heb je na het lezen van deze blog een keuze gemaakt tussen een edge-lit of back-lit paneel? In ons assortiment zijn beide soorten producten terug te vinden. Neem een kijkje op onze website en kies het product dat aansluit bij jouw specifieke behoeften.

Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal excl. btw
€0,00
Bestel nog voor €99,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!