Menu
EUR
Het verschil tussen 1-fase, 3-fase en 48V magnetische railverlichting

Het verschil tussen 1-fase, 3-fase en 48V magnetische railverlichting

Wat is LED railverlichting?

LED railverlichting is een railsysteem dat bestaat uit een rails, diverse spots en verschillende accessoires. Met LED railverlichting ben je bereid om uitbreiding te doen op ieder moment. Door de grote diversiteit in rails en spots kun je er goed je creativiteit mee kwijt. Je kiest zelf de indeling en de plaats waar je railverlichting wilt bevestigen. Of je de railverlichting nu de wand, muur of in hoeken wilt bevestigen. De montage van een railsysteem is zeer eenvoudig. Kies de gewenste lichtbron en een rail naar keuze. 

Vaak is een lichtbron van LED railverlichting dimbaar, waardoor het makkelijk is om op ieder moment de juiste sfeer te creëren. Omdat je de spots in de rail plaatst is het daarnaast eenvoudig om de lichtbron op ieder moment te verplaatsen of van richting te veranderen. Dit is handig als je behoeften veranderen of als je een ander punt in de ruimte wilt accentueren. Kies het juiste type railsysteem voor jouw toepassing om jouw ruimte mee te verlichten en de gewenste sfeer te creëren.  

Welke verschillende soorten railverlichting zijn er?

In ons aanbod vind je 3 verschillende soorten railverlichting: 1-fase railverlichting, 3-fase railverlichting en 48V magnetische railverlichting. Deze railsystemen hebben ieder hun eigen kenmerken. Het is daarom belangrijk om goed naar de specificaties en toepassingsmogelijkheden van de verschillende railsystemen te kijken voor je een railsysteem kiest om je ruimte te verlichten. Met behulp van onderstaande informatie kun je het juiste rail systeem kiezen als verlichting voor jouw ruimte.

De verschillende railsystemen uitgelegd

1-fase Railverlichting

1-fase railverlichting is het meest eenvoudige railsysteem. Deze LED railverlichting werkt via één stroomaansluiting. Alle armaturen die je op dit railsysteem aansluit worden dus tegelijk in- of uitgeschakeld. Ze kunnen niet los van elkaar bediend worden. Het is een eenvoudig systeem dat ideaal is voor een kleine ruimte en ruimtes waarbij geen ingewikkelde schakelingen nodig zijn.

Voordelen:

  • Eenvoudig en kosteneffectief wat het railsysteem zeer geschikt maakt voor kleine ruimtes
  • Gemakkelijk te installeren en te onderhouden
  • Geschikt als basisverlichting

Nadelen:

  • Beperkte flexibiliteit in grotere ruimtes
  • Minder geschikt voor complexe verlichtingsbehoeften

[products=blog_railverlichting1]

3-fase Railverlichting

Waar 1-fase railverlichting werkt via één stroomaansluiting kun je 3-fase railverlichting op meerdere stroomkringen aansluiten. Dit maakt het mogelijk om armaturen los van elkaar te bedienen. Je kunt dan bijvoorbeeld een deel van de verlichting uitschakelen of dimmen, terwijl andere armaturen blijven branden (op volle sterkte). Dit rail systeem is complexer maar kent ook meer opties en toepassingen. 

Voordelen:

  • Zeer flexibel voor grote ruimtes zoals winkels en musea
  • Mogelijkheid om verschillende verlichting scènes te creëren

Nadelen:

  • Dit systeem heeft een complexere installatie en hogere initiële kosten
  • Kan een overkill zijn voor het verlichten van kleinere ruimtes

[products=blog_railverlichting2]

48V Magnetische Railverlichting

Een vrij nieuwe technologie is 48V Magnetische Railverlichting. Dit type railsysteem werkt op een laagspanning van 48 volt. De armaturen worden aangesloten via een magnetische bevestiging, waardoor ze makkelijk op de rails aangesloten kunnen worden. Dit maakt het ook makkelijk om de armaturen op ieder moment weer te verplaatsen. Het 48V magnetische railsysteem heeft een grote flexibiliteit en is een veilige keuze door de laagspanning.

Voordelen:

  • Veilig door laagspanning, ideaal voor natte of publieke gebieden
  • Zeer flexibel en eenvoudig aan te passen
  • Geschikt voor smart lighting en IoT-integratie

Nadelen:

  • Mogelijk beperkt in vermogen voor zeer heldere verlichting
  • Relatief nieuwe technologie, waardoor er mogelijk minder keuze in armaturen

[products=blog_railverlichting3]

Technische werking van de soorten railverlichting

De verschillende railsystemen hebben ieder hun eigen technische werking. Bij 1-fase railverlichting wordt gebruikgemaakt van één stroomcircuit van 230V AC. Alle armaturen die op het railsysteem worden aangesloten delen hetzelfde circuit. Wanneer je de armaturen schakelt, heeft dit invloed op alle aangesloten armaturen. 3-fase railverlichting werkt via drie onafhankelijke 230V AC circuits in één rail. Hierdoor kunnen de armaturen aangesloten worden op verschillende fasen. Dit biedt meer flexibiliteit in het schakelen en dimmen per fase. Anders dan bij de andere railsystemen werkt 48V magnetische railverlichting op 48V DC. Dit wordt omgezet van 230V AC via een voeding. Armaturen worden geplaatst en verplaatst via magnetische verbindingen. Bij dit railsysteem is het mogelijk om dataoverdracht via dezelfde rail te laten lopen voor slimme verlichtingsfuncties.   

Upgraden en uitbreiden van de verschillende railverlichting systemen

Bij het kiezen van het juiste railsysteem is het goed om de opties voor upgraden en uitbreiden inzichtelijk te maken. Zo weet je of jouw gekozen rail systeem toekomstbestendig is. Een 1-fase railsysteem heeft beperkte mogelijkheden voor toekomstige uitbreidingen. Dit systeem is minder geschikt voor integratie met geavanceerde controlesystemen. Om dit railsysteem te upgraden naar slimmere systemen dienen er aanzienlijke aanpassingen te worden gedaan. 3-fase verlichting kent meer flexibiliteit voor toekomstige aanpassingen. Dit systeem kan gedeeltelijk worden geüpgraded met slimme componenten. Anders dan 1-fase railverlichting is 3-fase railverlichting daarnaast beter geschikt voor integratie met gebouwbeheersystemen. Ben je op zoek naar een zeer toekomstbestendig railsysteem met grote flexibiliteit? Dan is 48V magnetische railverlichting wellicht de beste optie voor jou. Dit systeem is eenvoudig te upgraden met nieuwe armaturen of sensoren. Het systeem is vrij nieuw en er zullen in de toekomst dus steeds meer producten voor op de markt komen. Het railsysteem is daarnaast goed voorbereid op IoT en smart building ontwikkelingen. Ook is het bij dit type railsysteem mogelijk om software-updates uit te voeren voor nieuwe functionaliteiten.  

Conclusie LED railverlichting

De verschillende soorten railsystemen hebben ieder hun eigen toepassingen en specificaties. Welk van de railsystemen je kiest, hangt af van de specifieke behoeften van de ruimte waarin het railsysteem geplaatst gaat worden. Ook de gewenste flexibiliteit speelt een grote rol bij het kiezen tussen de verschillende railsystemen. Waar je voor een kleine ruimte al voldoende hebt aan 1-fase railverlichting, is voor grotere ruimtes een meer geavanceerd railsysteem nodig. De keuze hangt daarnaast ook af van het beschikbare budget en de toekomstmogelijkheden van het railsysteem. 

Railverlichting kopen bij Ledgroothandel

Nu je meer te weten bent gekomen over de verschillende railsystemen, heb je een goed beeld gekregen welke LED railverlichting voldoet aan de behoeften en de gewenste sfeer geeft aan jouw ruimte. Railverlichting kopen doe je eenvoudig en snel via Ledgroothandel. In ons assortiment vind je verschillende rails en spots. Ook zijn er verschillende accessoires beschikbaar. Je kunt de rails en spots los kopen, maar ook zijn er complete sets verkrijgbaar op onze website. 

Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal excl. btw
€0,00
Bestel nog voor €99,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!