Menu
EUR
Uitgelegd: wat zijn MacAdam steps of SDCM?

Uitgelegd: wat zijn MacAdam steps of SDCM?

In de wereld van LED verlichting is kleurconsistentie een belangrijk onderwerp. Het is je misschien wel eens opgevallen dat twee lampen met dezelfde specificaties een klein verschil in kleur kunnen hebben. Dit heeft te maken met de MacAdam ellipsen die bekend staan als de MacAdam Steps of SDCM. De MacAdam ellipsen zijn ontwikkeld door wetenschapper David MacAdam. Deze Amerikaanse onderzoeker experimenteerde met kleurwaarneming. De Macadam steps geven aan in hoeverre LED verlichting in een productserie qua kleurconsistentie afwijkt van de standaardwaarden. In deze blog vertellen we je daar meer over.

MacAdam Ellipsen van LED verlichting

Macadam’s metingen lieten zien dat kleurverschillen in sommige kleuren beter waarneembaar zijn dan in andere kleuren. Deze afwijkingen kunnen worden weergeven door middel van ellipsen. Iedere MacAdam ellips wordt weergegeven in het chromaticiteitsdiagram. Het middelpunt, het zwarte stipje in het midden, is de ideale streefwaarde voor de specifieke kleurtemperatuur van de LED lamp. De randen van de MacAdam Ellips geven de toegestane afwijking weer van LED producten met deze kleurtemperatuur.

Wat betekent SDCM (Standard Deviation of Color Matching)?

SDCM staat voor Standard Deviation of Color Matching. Het verwijst naar de grootte van de MacAdam Ellips volgens het CIE 1931-kleurenruimtemodel. Hierin staat één MacAdam step voor het kleinst mogelijke zichtbare kleurverschil dat het menselijk oog kan waarnemen onder normale omstandigheden. Hoe lager de stap, hoe minder zichtbaar kleurverschil er te zien is. Een hoge SDCM staat voor een hoge kleurafwijking. De volgende tabel geeft de SDCM afwijkingen per MacAdam step (SDCM) weer.

MacAdam Steps (SDCM) Zichtbaarheid
1 SDCM Bijna geen zichtbaar kleurverschil
2 SDCM Zeer moeilijk waarneembaar kleurverschil
3 SDCM Kleurverschil is zichtbaar, maar minimaal
4 SDCM Zichtbaar kleurverschil
5 SDCM Sterk zichtbaar kleurverschil

 

Hoe voorkomen we afwijkingen in kleurtemperatuur?

Een afwijking is helaas niet helemaal te voorkomen. Wel worden er stappen genomen in het productieproces om de afwijking zo klein mogelijk te houden. De stappen die in het sorteerproces worden genomen noemen we LED binning. Hierin worden LED producten met gelijksoortige afwijkingen gescheiden en gesorteerd in zogeheten bins. LED producten worden tijdens productie getest op afwijkingen volgens de SDCM stappen. Wanneer LED lampen in dezelfde bin terechtkomen hebben deze een consistente kleurtemperatuur. Per bin zijn variaties nauwelijks merkbaar tussen kleurtemperaturen. Het is een essentieel proces om kleurconsistentie, helderheid en prestatie van LED lampen te waarborgen. Het voordeel hiervan is dat wanneer jij LED producten koopt, deze een relatief consistente kleurtemperatuur bevatten.  

Conclusie MacAdam Steps

De uitvinding van de MacAdam Steps (SDCM) is waardevol voor het waarborgen van de kleurconsistentie van een LED lamp. De ellipsen tonen de mate van afwijking per kleurtemperatuur. Het helpt de fabrikant, ontwerper en eindgebruiker zichtbare kleurverschillen te begrijpen. Ook hebben de inzichten van de MacAdam Steps ervoor gezorgd dat het productieproces verbeterd kon worden door LED binning toe te passen. Zo heb je als eindgebruiker van een LED lamp zo min mogelijk last van kleurafwijkingen. 

Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!